TOPIK 8 AMALAN MAKANAN DAN PEMAKANAN

8.0 Definisi
Pemakanan adalah satu kajian mengenai nutrien dalam badan yang diperoleh melalui kelas makanan yang diambil oleh seseorang atlet ataupun orang biasa. Aspek pemakanan juga amat penting kepada setiap atlet supaya dapat membekalkan tenaga yang mencukupi dan dapat menjalankan aktiviti sukan dengan baik. Aspek pemakanan juga boleh menjamin latihan dan pertandingan yang berpanjangan kepada atlet dan dapat mengekalkan tenaga dan keperluan  dalam badan.
Pemakanan boleh didefinisikan sebagai kajian yang berkaitan dengan makanan dan nutrien serta kesannya kepada tahap kesihatan, tumbesaran, dan perkembangan otak dan anggota badan kepada manusia. Manakala definisi pemakanan dari pandangan sukan pula, bermaksud agihan kelas pemakanan bagi dan strategi pemakanan oleh manusia atau ahli sukan untuk menjaga tahap kesihatan, menyesuaikan pemakanan kepada latihan, memendekkan tempoh pemulihan atau mempercepatkan masa selepas latihan dan meningkatkan prestasi optimum semasa latihan dan pertandingan.
Terdapat beberapa kepentingan dalam aspek pemakanan dalam sukan bagi meningkatkan prestasi dalam sukan. Salah satu darinya ialah, pemakanan yang stabil atau seimbang dapat mengelakkan atlet dari mengidap masalah kesihatan seperti penyakit kronik yang menjadi penghalang kepada atlet dalam menceburi bidang kesukanan. Selain itu, pemakanan yang seimbang boleh meningkatkan prestasi atlet dengan zat dan nutrien yang mencukupi yang diperlukan oleh badan dalam. Sebagai contoh, pelari marathon atau jarak jauh memerlukan minuman isotonik yang banyak bagi menggantikan cecair yang digunakan semasa menjalankan sukan tersebut dan atlet marathon harus mengurangkan makanan yang berkolesterol tinggi.
Seterusnya kelebihan aspek pemakanan juga boleh memberi keperluan nutrien bagi membaiki tisu-tisu yang rosak, pembesaran otot dan meningkatkan tumbesaran badan. Selain itu, pemakanan yang seimbang dapat mencapai dan mengekalkan berat badan yang ideal kerana setiap jenis makanan yang diambil bersesuaian dengan latihan yang dijalankan dan kadar nutrien yang diperlukan oleh badan telah mencukupi. Oleh yang demikian, aspek pemakanan sangat penting kepada atlet mahupun orang awam kerana pemakan yang seimbang boleh mengekalkan kesihatan dan prestasi seseorang itu yang mengamalkan gaya pemakanan yang sihat.
8.1 Komponen Asas Pemakanan
Setiap jenis makanan selalunya mengandungi campuran daripada bahan kimia. Selepas seseorang makan proses penghadaman berlaku dalam perut. Semasa proses penghadaman berlaku bahan-bahan makanan yang kompleks dapat dipecahkan kepada beberapa bahan yang ringkas di mana bahan tersebut dapat di larut oleh bada. Seterusnya,  bahan simpanan ini ditukar pula kepada glukosa dan dihuraikan lagi kepada karbon dioksida dan air (CO2 dan h2 o). Melalui proses tersebut akan berlaku tenaga yang akan dibebaskan bagi keperluan tumbesaran dan aktiviti fisiologi badan.
Terdapat kandungan zat dalam makanan yang di makan oleh manusia iaitu;
Ø  Karbohidrat
Ø  Protein
Ø  Lemak
Ø  Garam Galian
Ø  Vitamin
Ø  Air

Zat Makanan
Fungsi
Jenis Makanan
Karbohidrat
Membekalkan bahan tenaga kepada sel-sel badan
Gula
-Buah
-Susu
-Sayur
Kanji
-Ubi
-Nasi
-Roti
-Gandum
-Sayur
Fiber
-Sayur
-Bijirin
Protein
Menyatukan sel-sel badan.  Mempercepatkan kuasa tindak balas kimia di dalam sel-sel badan pembentukan DNA dan RNA
Saturated
-Lemak beku dengan hidrogen
-Berasal daripada binatang
Unsaturated
-Minyak masak
-Minyak jagung
-Minyak sayur
Lemak
Sumber tenaga tetap, mengawal suhu badan, melindungi organ penting seperti jantung.
4 jenis Vitamin (A,D,E,K)

Garam Galian
1) Membina dan menjaga tulang serta gigi
2)Perimbangan kimia dalam darah
3) Pembentukan Hemeglobin dalam sel darah merah dan cegah penyakit anemia
4)Cegah daripada penyakit begut.

Vitamin
VITAMIN A
Untuk mengelak dari penyakit kulit dan mata.
VITAMIN B1
Menghindarkan penyakit beri-beri.
VITAMIN B2
Mencegah daripada penyakit pellagra, membantu sistem saraf dan membantu keluaran tenaga dari segi sel-sel.
VITAMIN C
Menghindarkan penyakit Skurvi. (Asid askobik)
VITAMIN D
Menghindar penyakit riket(tulang lembut) dan menyerap kalsium.
VITAMIN E
Menghindarkan kemandulan dan anemia
VITAMIN A
-Susu
-Minyak ikan
-Mentega
VITAMIN B1
-Kacang
-Hati

VITAMIN B2
-Susu
-Yis
-Telur
-Gandum
-Hati
-Kacang




VITAMIN C
-Buah sitrus
-Sayuran
-Tomato
-Cili Hijau
VITAMIN D
-Susu
-Mentega
-Minyak ikan
-Telur

VITAMIN E
-Mentega
-Bijian Gandum
Air
Merupakan unsur penting dalam badan.
=Mengawal kepekatan darah
=Mengawal suhu badan
=Perkumuhan dalam badan
=Memelihara protoplasma

Klasifikasi makanan

Piramid makanan
Makanan yang diambil berdasarkan piramid makanan seperti gambar rajah 1.2 dapat memastikan tubuh memperoleh semua nutrien yang diperlukan oleh badan bagi membantu tumbesaran badan.
Berpandukan rajah 1.2 piramid makanan terdapat 4 aras yang perlu diketahui iaitu;
Aras 4             Makan paling sedikit: Lemak, minyak, garam dan gula 
Aras 3             Makan secara sederhana: Susu, dadih, keju, ikan, ayam, daging dan kacang   
Aras 2              Makan secara lebih: Buah-buahan dan sayur-sayuran
Aras 1              Makan paling banyak: Bijirin, dan hasil bijirin seperti ubi dan roti


8.2 Pemakanan sebelum, semasa dan selepas latihan atau pertandingan
Pemakanan adalah penting bagi atlet bagi mempersembahkan prestasi yang baik oleh itu para atlet haruslah mengambil makanan mengikut masa dan had yang ditentukan bagi menjamin kualiti prestasi. Sebagai contoh, pengambilan makanan yang berkarbohidrat dapat membekalkan tenaga dan membolehkan atlet menjalankan latihan dengan masa yang lebih lama kerana memiliki tenaga yang mencukupi. Cara pengambilan makanan haruslah mengikut masa sebelum, semasa dan selepas latihan ataupun pertandingan. Terdapat jadual di bawah yang menunjukkan cara pemakanan bagi atlet.

Latihan
Jumlah yang perlu diambil
(gram / kg berat badan)
Waktu
Contoh Makanan
Sebelum
4  -  5
4 jam sebelum latihan
Nasi, buah-buahan
Semasa
1.0
Setiap 15 – 20 minit selepas latihan bermula
Minuman 
Berkarbohidrat
Selepas
1.0
Selewat-lewatnya 2 jam selepas latihan tamat
Nasi, kentang, roti, glukos









8.3 Bantuan Ergogenik dalam Pemakanan
Bantuan ergogenik dalam pemakanan merupakan satu bantuan dari bahan makanan atau satu fenomena dalam sesuatu pertandingan yang di mana dapat membantu meningkatkan prestasi fizikal atlet. Sebagai contoh, seorang atlet sedang berusaha sedaya upaya untuk berjuang dalam sesuatu pertandingan kerana mendapat sorakan dan sokongan dari penyokong yang boleh menaikkan semangat atlet tersebut sekali gus prestasi atlet tersebut boleh meningkatkan atau seorang ahli angkat berat menggunakan steroid bagi membantu beliau untuk mengangkat bebanan yang berat.


Jenis
Kelebihan
Keburukan
Acara sukan
Kreatin
Membantu menyimpan  lebih ATP dalam sel otot
Tiada diketahui
Bola sepak, larian pecut
Beta-Blockers
Mengurangkan perasaan gemuruh, pening kepala kerana migrain
Mengurangkan tekanan darah; bahaya bagi atlit yang berpenyakit asma
Menembak, terjun
Steroid
Membesarkan otot Meningkatkan kekuatan
Jantung rosak; alat kelamin menjadi kecil; ketagih
Angkat berat;
Lari pecut, renang
Blood Doping
Melambatkan kelesuan, prestasi meningkat
Jangkitan kuman AIDS; tekanan darah meningkat
Lumba basikal; Larian jarak jauh
Tokokan karbohidrat
Meningkatkan prestasi
Melambatkan rasa kelesuan
Tiada di ketahui
Bola Sepak, hoki, bola jaring

No comments:

Post a Comment